Zdravé tuky a jejich význam pro naše tělo

 

ZDRAVÉ TUKY

Tuky, jinak také lipidy, jsou zřejmě nejproblematičtější složkou jídelníčku. V jednom gramu se skrývá dvakrát více energie, než v cukrech a bílkovinách. To je také důvod, proč se jim mnozí lidé vyhýbají. Zdravé tuky by měly tvořit přibližně 30% denního příjmu energie, což není zrovna málo, proto je velmi důležité vědět, které vám mohou škodit, a které naopak prospívat.

Omega 3
Zdravé tuky

Tuk ve stravě má nezastupitelnou roli, protože obsahuje esenciální více-nenasycené mastné kyseliny, které organismus nedokáže vyrobit, a které jsou nezbytné pro zdraví člověka. Tyto mastné kyseliny pomáhají v boji proti stárnutí, jsou prevencí infarktu, mozkové příhody, různých zánětů, ale také rakoviny. Tyto zdraví prospěšné tuky můžete získat například z mořských ryb a řas, lněného semínka nebo různých oříšků, Udo`s Oil který vyrábí Flóra anebo ve formě doplňku jako jsou rybí kapsle.

 

 

Některé vitamíny (A, D, E a K), jsou rozpustné pouze v tucích, proto chybí-li v jídelníčku tuk, automaticky má tělo nedostatek těchto vitamínů, a to může vést opět ke zdravotním potížím.

Zda je výhodou či nevýhodou, že má tuk v potravinách velmi příjemné chuťové vlastnosti, je otázkou. Pro ty, kteří se snaží zhubnout, to pozitivum jistě není, pro producenty potravin ano – při výrobě nízkotučných produktů pak musí používat chemické náhražky, které bývají často zdraví škodlivé.

Vysoký příjem tuků může přispět k rozvoji rakoviny tlustého střeva a konečníku, ale především vede k nadváze a obezitě. Lidský organismus totiž dokáže tuk dokonale využít, ale také skladovat, proto je z hlediska nárůstu hmotnosti klíčový.

Tuk lze získat jak z rostlinné, tak z živočišné říše. Obecně jsou rostlinné tuky zdravější, ale není vhodné ty živočišné vyloučit úplně. Na smažení je například sádlo mnohem vhodnější, než slunečnicový či řepkový olej, protože snese mnohem vyšší teplotu. Chléb si také raději namažte poctivým máslem nebo oříškovým máslem než průmyslově zpracovaným margarínem.

Tuk je často kombinován s jednoduchými cukry a tato kombinace může být pro vaše křivky zhoubná. Díky vysoké kalorické hodnotě a příjemné chuti tuku a vysokému glykemickému indexu jednoduchých cukrů je pak konzumace takových potravin vyloženě riziková. Jedná se především o různé sušenky, oplatky, čokolády a podobně. O nic lépe na tom nejsou ani velmi tučné pochutiny z rychlých občerstvení, jako hamburgery, hranolky či pizza, kde navíc s koňskou dávkou nezdravého tuku do sebe dostanete také spoustu soli.

Zdravé tuky, které vám budou prospívat, můžete do svého jídelníčku zakomponovat tak, že do kaše nebo jogurtu ráno přidáte Udo`s Oil Blend od Flóry nebo přisypete semínka a oříšky, po kterých lze sáhnout také ke svačině, k obědu si dáte lososa nebo tuňáka a povečeříte salát se zálivkou z olivového oleje.

Jestliže ryby nejíte a na ořechy máte alergii, pořiďte si omega 3 mastné kyseliny alespoň ve formě kapslí v lékárně, já však doporučuji pořídit si Udo`s Oil Blend, který já sám užívám už přes 8 let. Pokud si někdy dáte něco smaženého z rychlého občerstvení, snažte se to vykompenzovat cvičením nebo rychlou procházkou na čerstvém vzduchu. Svět se nezhroutí.

Martin Petro Wnbf Pro

www.coachmartinus.com